flight

Nota mea: **********

După multe nopți îmbibate în alcool și zile în care doar cocaina îl mai pune pe picioare și îl face să pară apt de zbor, pilotul Whip Withaker se pregătește pentru o nouă zi de lucru. “Flight” începe în forță cu o scenă destul de senzuală, urmată de un moment de maximă tensiune, petrecut în aer, la bordul avionului pilotat de alcoolicul Whip (personaj interpretat de Denzel Washington). RegizorulRobert Zemeckis (Forest Gump, Back to the FutureCast Away) ne mai lasă câteva minute un moment de respiro, după care ne face martorii unei scene dramatice, în care avionul se îndreaptă spre o prăbușire iminentă.  Tensiunea dinaintea impactului cu solul și prăbușirea în sine îti dau sentimentul că tot ce se petrece este cât se poate de real. Cu siguranță “Flight” nu este un film pe care ți-ai dori să-l vezi proiectat pe un LCD în timp ce zbori spre alte țări. Doar calmul și instinctele bune de care dă dovadă Whip ne fac să sperăm la o minune. Din cei 102 pasageri, 96 scapă cu viață, iar pilotul ajunge să fie considerat un adevărat erou.

Însă dependențele lui ies la suprafață în timpul investigațiilor și drama e pe cale să se instaleze în derularea evenimentelor. Ritmul alert de la început este înlocuit de o ardere lentă, în care personajul principal se luptă cu acuzațiile ce i se aduc, cu setea pentru alcool și cu mustrările de conștiință, care îl apasă fiindcă știe că a poza în erou, înseamnă să nege cine este cu adevărat: o persoană dezechilibrată, măcinată de vicii . Pentru el e mai ușor să efectueze manevre imposibile în timpul zborului, decât să își facă ordine în viață. Fosta soție și fiul său nu vor să aibă nimic de-a face cu el, Nicole, o dependentă de stupefiante  pe care o întâlnește în mod întâmplător, nu reușește să îl aducă pe calea cea bună, iar anchetatorii nu au de gând să îl menajeze, chiar dacă a salvat 96 de vieți.

Denzel Washington se confundă cu alcoolicul pe care îl interpretează, motiv pentru care și Academia l-a nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun actor. Cu toate că a pierdut în fața lui Daniel Day-Lewis,  nu putem contesta faptul că rolul lui Denzel a fost unul remarcabil și foarte convingător. După ce a studiat în detaliu acest viciu, de la gesturi, până la mimica feței, a intrat foarte convingător în pielea unui dependent de alcool.  Până anul acesta, recordul celor mai multe nominalizări la Oscar pentru actori afro-americani a fost deţinut, la egalitate, de Denzel Washington şi Morgan Freeman, dar pentru că Denzel a fost nominalizat a şasea oară, cu rolul din “Flight”, el a doborât recordul şi e acum cel mai apreciat actor afro-american în ochii Academiei de Film din SUA. De menționat sunt și scurtele apariții ale lui John Goodman în rolul dealer-ului, care au fost bine plasate și au ajutat foarte mult la cursivitatea filmului.

Scenariul, semnat de John Gatins – nominalizat și el la Oscar – a asigurat menținerea tensiunii la cote maxime, filmul livrând câteva scene memorabile de o intensitate extraordinară, care ne fac să clasificăm “Flight” printre cele mai bune filme ale anului.

Poze Flight

Poze Zborul - Flight Poze Zborul - Flight Poze Zborul - Flight Poze Zborul - Flight Poze Zborul - Flight

Trailer Flight

No related posts.