pescuit_sportiv

Nota mea: **********

“Vreau sa ne-o punem!”

In viata exista doua cai. Una buna, alta rea. De fapt, in orice domeniu de activitate e la fel, O parte sus, alta jos. De ce nu ar fi si in film la fel?! Poate fi o productie romaneasca una de efect? Si raspunsurile se confrunta cu aceeasi meteahna. Unii zic da, altii nu.

Problema este, pentru unii care raspund negativ, una de preconceptie. “Noi nu avem cum sa realizam filme interesante” spun ei. Suntem un popor mohorat care se ascunde in spatele subjugarii careia i-a fost supus decenii intregi. Inainte ne placeau filmele istorice. Acum le uram pe cele despre Revolutie. Iar dramele, cele care au acaparat cinefilii in ultimi ani, unele dintre cele mai veridice filme romanesti (pentru ca traim drame in fiecare zi), sunt acuzate de lipsa de idei.

La proaspat incheiatul festival de film de la Cluj, Tiff 2009, cativa bloggeri au avut ocazia sa urmareasca cateva produse autohtone. Review-urile lor au fost in totalitate negative. E dreptul lor. Asta au vazut! In “Politist, adjectiv” aflam ca Dragos Bucur se plimba tot filmul.

Despre “Pescuit sportiv” ni se explica faptul ca se pierde vremea. Nu sunt de acord! De ce?! Pentru ca nu e film de actiune. Este o drama care trebuie construita pe un schelet. Cat mai veridic posibil. De aceea se insista pe modul personal de filmare (se reda exact ceea ce vede un personaj sau altul). De aceea mergem cu masina un sfert de ora la propriu, ca sa cunoastem personajele si situatia in care se afla. De aceea se amplifica conflicte in jurul unor banale intamplari (spalatul parbrizului, graba, telefoane, urzici, accident, sex). Filmul este unul bun! Repet, intotdeauna depinde de asteptari. Iar unii mor cu “NU” in brate!

Mihai (Adrian Titieni) este un profesor de matematica, inteligent, stapan pe propriile idei si trairi. Aflam ca are o aventura de un an si jumatate cu Mihaela, o femeie maritata, care nu are curajul sa iasa din relatia oficiala in care este implicata. In debutul filmului ne este prezentat acel drum cu masina in care cei doi parteneri discuta situatii ce ne releva personalitatile lor.

Este sfarsit de saptamana, cei doi indreptandu-se spre un loc retras pentru a avea parte de un moment relaxant impreuna. Picnicul ia o intorsatura urata cand femeia loveste din greseala cu masina o prostituata. Desi la prima vedere pare grav, cei doi certandu-se daca o vor duce sau nu la spital, fata isi revine si ii linisteste pe cei doi.

De aici incepe cu adevarat “actiunea”. Ana, prostituata, mult prea intrusiva, se autoinvita la picnic. Avem sansa sa vedem un spectacol mai mult decat decent cu discutii super tensionate intre cei trei. Ana reuseste sa ii intoarca pe dos intr-un mod demn de Oscar, privitorul fiind socat cum un decolteu generos face cat multipli ani de scoala. Maria Dinulecu este perfecta pentru rolul (aparent) inocentei fete, aceasta “Lolita” in varianta romaneasca.

Scenele cu aluzii sexuale pot fi considerate punctul culminant al filmului, desi pentru mine tensiunea venea, ciudat, din partea unui alt personaj aparut in peisaj, Ionut (Nicodim Ungureanu). Tipul acesta, client al fetei, este tot timpul prin preajma parand amenintator pentru integritatea cuplului. Temerea mea este de prisos, Ionut nereprezentand decat un balon (rosu)… de sapun.

Drama originala, atat prin modul de filmare cat si prin povestea propusa. Felicitari regizorului si scenaristului Adrian Sitaru pentru realizare. E un film bun atat pentru critici cat si pentru mase. Mai rar asa ceva. Iar pentru negativisti o recomandare de film “bun” – War Wolves. Sa traiti!

Poze Pescuit Sportiv

Poze  - Pescuit sportiv Poze  - Pescuit sportiv Poze  - Pescuit sportiv Poze  - Pescuit sportiv

Trailer Pescuit Sportiv

No related posts.